Skip to main content

Vores Historie

2012DUG stiftes201320162017201820202014Vores store frivillig-team etableresMed en mission om at forvandle tøjspild fra modebranchen til midler, der styrkerfattige kvinder og unge i Sydafrika.De første designere støtter projektetFlere danske designere går aktivt ind i organisationen som partnere, for at støtte vores arbejde gennem donation af overskudstøj.Året, hvor vi starter det første projekt for unge og kvinder i SydafrikaDette er året, hvor vores partner organisation ”Designere uden Grænser SA” stiftes. Med støtte fra Fashion Fundraiseren starter vi det første projekt, der styrker særligt unge kvinder i Sydafrika.Vi får nyt navn!Vi skifter navn fra Nordic Designers Aid til Designere uden Grænser. Det nye navn symboliserer vores fokus på tekstil- og modebranchen og den grønne farve vores fokus på bæredygtighed. Vi mener også, at vi, ved at arbejde sammen på tværs af grænser og brancher, kan begynde at se, forstå og også løse vigtige problemer i fællesskab og på nye måder.Helt fra begyndelsen har vi været en organisation baseret på frivilligt arbejde.Vores første Fashion FundraiserVi holder vores første Fashion Fundraiser i Sydafrika, hvor det donerede tøj fra danske designere sælges for at rejse midler til fattige unge og kvinder i Sydafrika.Vi får midler fra ’Civilsamfund i Udvikling’2020 I dag og fremover

Baggrund

Ideen til “Designere uden Grænser” opstod mellem den danske antropolog, Maria Liv Claudi, og hendes mor, strikdesigner Pia Claudi.

I 1991 startede Pia virksomheden “Eva & Claudi” i samarbejde med designer Eva Ingemar. I begyndelsen strikkede de deres kollektioner i hjemmet på en håndstrikkemaskine. I takt med, at deres strikkollektioner blev mere populære, voksede produktionen også. Strikkemaskinen flyttede ud af hjemmet og produktionen ind på et strikkeri i Sunds.

Men flere og større kollektioner betød også, at der opstod et spild fra tøj, der ikke var blevet solgt, når sæsonen endte. Det er muligt for en designvirksomhed at minimere sit tøjspild drastisk, f.eks. ved at lave færre årlige kollektioner. Men det er svært helt at undgå spild, medmindre man går tilbage til eksempelvis at producere tøj på bestilling.
Derfor ønskede Pia og Eva at gøre noget ved det tøj, som de af forskellige årsager ikke havde solgt i løbet af en sæson.
Maria Liv var da netop kommet tilbage fra Sydafrika, og efter mange snakke opstod ideen til projektet ”Mindre tøjspild”.
Her var grundtanken, at tøjspildet skulle samles ind og sælges et sted, hvor det kunne få ny værdi. Alt overskud herfra skulle investeres i projekter, som styrker unge og kvinder i Sydafrika.

Hurtigt meldte flere designere sig til projektet, og de fleste af de nuværende designere har været med siden projektets start.

DUG og de deltagende designeres mål er at bidrage til at rykke industrien i en mere bæredygtig retning. Det endelige mål for branchen må være helt at undgå spild. Men indtil vi når dertil, er DUGs mål at finde en bæredygtig løsning på et eksisterende problem. Samtidig kan DUG være med til at sætte fokus på behovet for mere langvarige og omfattende løsninger i forhold til både produktion og forbrug.

Det begyndte i Sydafrika

Inspirationen til at fokusere på at styrke unge, og særligt kvinder, opstod under Maria Liv’s studier og frivillige arbejde i Sydafrika fra 2008-2012.

Under sit feltarbejde som antropologistuderende arbejdede hun med HIV-positive kvinder i et fattigt slumområde, Khayelitsha, udenfor Cape Town.
Her mødte hun flere viljestærke, unge kvinder. En af dem, Babalwa, brugte det meste af sin tid i lokalsamfundet, hvor hendes store drøm var at gøre en forskel for unge piger og kvinder.
Hun tog sig samtidigt af en dreng, Uuka, som sov på gaden for at slippe væk fra voldtægt i hjemmet. Babalwa forsøgte at adoptere ham, men før hun nåede så langt, blev hun alvorligt syg. Hun døde i 2010 af meningitis i hjernen, formentlig som en følge af hendes positive HIV-diagnose.
Uuka blev hentet af sin mor, og efterfølgende forsvandt familien sporløst fra området.

Mens Maria Liv mistede håbet om at kunne hjælpe Uuka, kunne hun føre Babalwas vision videre.
DUG er derfor formet i Babalwas ånd. I hendes ønske om, at skabe positiv forandring og styrke de kvinder, som ønsker at gå forrest for at nå dette mål.

I 2015 var Maria Liv i Sydafrika, hvor hun mødte Alfra Ross.
Alfra har dedikeret sit liv til at gøre en forskel for unge og kvinder i Sydafrikas landlige områder.
Inspireret af hinandens arbejde og fælles vision, stiftede de to i 2017 den sydafrikanske not-for-profit organisation ”Designers without Borders SA”.
Organisationen ledes af Alfra Ross og er i dag DUGs lokale partner, som står for at implementere de lokale projekter.

Vil du være med til at gøre en forskel?

Mød vores bestyrelse